Vincent Fennis, student Technicus engineering aan Noorderpoort, heeft tijdens zijn stage bij Holthausen Clean Technology gewerkt aan een innovatief project: het ombouwen van een diesel ground power unit naar een brandstofcel ground power unit. Holthausen heeft, in samenwerking met de Provincie Drenthe, KLM Equipment Service en Groningen Airport Eelde, deze opdracht uitgevoerd. Deze nieuwe ontwikkeling zal bijdragen aan een duurzamere toekomst voor de luchtvaartindustrie.

Vincent had de unieke kans om bij te dragen aan verschillende fasen van het project, van ontwerp tot ombouw. Hij kreeg daarbij ondersteuning van het team van Holthausen Clean Technology. Vincent was zeer gemotiveerd om deel uit te maken van dit project en om zijn technische vaardigheden verder te ontwikkelen. Hij is dan ook erg trots op het resultaat van zijn werk.

“De stage bij Holthausen vond ik erg leuk en natuurlijk ook interessant. Ik heb veel geleerd over waterstof natuurlijk, maar ook wat over stevige constructies en de krachten in voertuigen”, aldus Vincent.

Het Noorderpoort is zeer tevreden over het werk dat Vincent heeft verricht tijdens zijn stage bij Holthausen. Zijn inzet en resultaten zijn beloond met een uitstekende beoordeling.

Door het gebruik van waterstof in plaats van diesel wordt de uitstoot van de GPU drastisch verminderd. Dit is niet alleen beter voor het milieu, maar ook voor de gezondheid van werknemers op de luchthaven. Daarnaast wordt er waardevolle ervaring opgedaan met het gebruik van waterstof in materieel voor grondoperaties op luchthavens, wat kan bijdragen aan de verdere ontwikkeling van duurzame technologieën.

Donderdag 1 juni was Vincent aanwezig bij de wereldprimeur op Groningen Airport Eelde: De onthulling van de waterstof GPU.
Later dit jaar wordt de brandstofcel ground power unit getest bij KLM Equipment Services op Schiphol en op Groningen Airport Eelde.