OVER
INNOVATIE
Dronehub
Het thema Luchtvaart 2.0 behelst ook Droneverkeer en de integratie met bestaand vliegverkeer. NXT Airport zal een stimulerende werking hebben op de Dronehub. Potentiële NXT Airport partners als NAC en NLR dragen bij aan onderzoek, innovatie en ontwikkeling op dit gebied. NXT Airport draagt bij aan de verdere ontwikkeling van de Dronehub, die samen met de Inspectie Leefomgeving en Transport en de Luchtverkeersleiding Nederland werkt aan het aanpassen van wet- en regelgeving. Stichting Dronehub Noord-Nederland nut daarnaast de testlocatie Groningen Airport Eelde uit met de focus op wet- en regelgeving en is een kennisbank op het gebied van de integratie van bemand en onbemand verkeer.
Elektrificatie lesvliegtuigen Vliegscholen
Elektrificatie lesvliegtuigen Vliegscholen zoals de KLM Flight Academy werken samen met onderwijsinstellingen en andere partijen binnen NXT Airport aan elektrificatie van de lesvloot. De ambitie van KLM Flight Academy is dit in de komende vijf jaar te realiseren, voor haar eenmotorige vloot van 13 toestellen. Haar circuitvluchten lenen zich immers uitstekend voor elektrificatie. De overige (tweemotorige) toestellen zullen zoveel mogelijk op Sustainable Aviaition Fuel (SAF) gaan vliegen, in samenwerking met potentële partners als SkyNRG en Shell Aviation.
Power Up
Mogelijkheden van elektrisch vliegen
Power Up is een samenwerkingsverband tussen Eindhoven Airport, Rotterdam The Hague Airport, Groningen Airport Eelde en Maastricht Aachen Airport. Zij hebben de handen ineengeslagen om meer te leren over de mogelijkheden van elektrisch vliegen. De vier luchthavens krijgen hierbij steun van Royal Schiphol Group en het Koninklijk Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum (NLR).
Pen Em
Pen Em is een luchtvaartmaatschappij in oprichting van o.a. enkele oud-Transavia medewerkers die zich heeft gevestigd in RLS1957 op de luchthaven. Zij start met een haalbaarheidsstudie naar elektrisch vliegen op Groningen Airport Eelde; duurzame luchtvaart naar het noorden halen. De focus ligt op waterstoftoepassing. Betrokken partijen zijn de Provincies Groningen en Drenthe, de Gemeente Groningen en de Gemeente Tynaarlo, de NOM, de Rijksuniversiteit Groningen en de partijen die het haalbaarheidsonderzoek gaan verrichten . Naast PEN-EM zijn dat Groningen Airport Eelde, DroneHubGAE (voor onderzoek (b)), New Energy Coalition, en M3 Consultancy met coördinatie door hive.mobility.