OVER
EDUCATIE

De luchthaven als plek om te leren
De Airport Campus binnen NXT Airport is een multidisciplinaire omgeving waar onderwijs in hybride vorm wordt toegepast, met de luchthaven als unieke omgeving om te leren. De Airport Campus biedt ruimte aan nieuwe opleidingen en minoren gericht op de luchtvaart en toerisme.

NXT Campus

Onder de vlag van NXT Airport vinden onderwijsinstellingen een plek in RLS1957, lesgeven op een zeer dynamische luchthavenlocatie en onderling samenwerken aan projecten. Het Alfa College met de opleiding Security, het Noorderpoort met de opleiding Luchtvaartdienstverlening en het Deltion College, techniek, hebben hun plek gevonden op de Airport Campus in RLS1957 en werken met elkaar en met het bedrijfsleven aan duurzaamheid en innovatieprojecten.

KLM Flight Academy

De KLM Flight Academy is al bijna 70 jaar gevestigd op Groningen Airport Eelde. In een tijd van innovatie en duurzaamheid wordt hier een nieuwe generatie vliegers opgeleid. Onlangs verwelkomde De KLM FA nog een nieuw en duurzamer lestoestel, de Diamond DA42 Twinstar.

KLM Flight Academy vindt het belangrijk dat haar vliegopleiding zo duurzaam mogelijk plaatsvindt, dus met zo min mogelijk CO2 uitstoot en geluidshinder. De DA42 past goed binnen deze doelstelling want het toestel is zuinig en vliegt op kerosine (net als verkeersvliegtuigen) in plaats van op benzine. Dit maakt het mogelijk om, wanneer dit beschikbaar is, over te stappen op Sustainable Aviation Fuel zoals biobrandstof. Voor het vervangen van de éénmotorige toestellen in de vloot zijn eerder opties genomen op elektrische lesvliegtuigen, welke thans worden ontwikkeld en naar verwachting binnen 4 à 5 jaar beschikbaar zullen komen.

Noorderpoort

Groningen Airport Eelde is gestart met het aanbieden van praktijklessen voor studenten van de opleiding Luchtvaartdienstverlening van het Noorderpoort. Op de luchthaven krijgen de studenten trainingen op gebied van passage, zoals: inchecken, boarding en gastvrijheid. De training bestaat uit praktijklessen en tevens draaien de studenten een middag mee in de praktijk bij het afhandelen van een vlucht. In de zomer van 2022 waren er 40 studenten in de gelegenheid om plaats te nemen achter de incheckbalies van de luchthaven.

Vanaf september 2022 zijn 60 studenten gestart met de opleiding en volgen elke week lessen op de NXT Airport Campus.

Alfa College

Ook de opleiding Safety & Security van het Alfa College maakt al gebruikvan NXT Airport Campus en volgt lessen in RLS1957. Ze hebben een unieke samenwerking met beveiligingsbedrijf Securitas, waarbij studenten ook hun stages lopen bij de beveiliging van de luchthaven.

Samen met docenten en studenten van de opleiding Technicus Engineering wordt gekeken naar een samenwerking voor waterstofprojecten. Studenten hebben een maquette gemaakt waterstof ecosysteem gemaakt en overhandigd aan de luchthaven. Het schaalmodel toont hoe groene stroom van het bestaande zonnepark op GAE omgezet wordt in waterstof en hoe het vervolgens wordt opgeslagen, gedistribueerd en afgenomen op de luchthaven.

Omnidrones Academy

Het op de luchthaven gevestigde OmniDrones start in samenwerking met het Noorderpoort College de Omnodrones Academy. Een opleiding tot dronepiloot, deels op locatie. Dankzij deze samenwerking kunnen studenten van Noorderpoort gebruik maken van het professionele lesmateriaal dat OmniDrones Academy tot haar beschikking heeft. Daarnaast biedt Noorderpoort zelf cursussen aan op het gebied van het vliegen met drones.

Nieuwe learning community op het gebied van slimme en duurzame luchtvaart

HIVE LAB – GAE koppelt luchtvaartinnovaties aan onderwijs

De ontwikkelingen binnen de transitie naar duurzame en slimme luchtvaart volgen elkaar snel op. Om vraagstukken, kennis en ervaring uit de praktijk en het onderwijs te delen en te borgen, hebben Groningen Airport Eelde (GAE) en Hive.Mobility, in samenwerking met Noorderpoort en MBO College Airport, het initiatief genomen om de learning community HIVE LAB – GAE op te zetten.

In de learning community werken diverse organisaties uit de luchtvaart- en technieksector actief samen met het onderwijs. Vraagstukken vanuit de sector worden gedeeld binnen de community met als doel om kennis en ervaring uit te wisselen alsmede slimme oplossingen te vinden. Binnen de learning community HIVE LAB – GAE werken, naast de initiatiefnemers, bedrijven en onderwijsinstellingen als DroneHub Noord-Nederland, House of Aviation, Deltion College en Hanzehogeschool Groningen samen.

Onze pijlers waar we op bouwen!

Onze NXT partners