Vandaag werd op Groningen Airport Eelde de eerste Ground Power Unit (GPU) op waterstof onthuld. Een wereldprimeur! GPU’s zijn aggregaten die worden ingezet om vliegtuigen aan de grond van stroom te voorzien. Op dit moment worden voornamelijk diesel-GPU’s ingezet op luchthavens. Op initiatief van Groningen Airport Eelde is zo’n dieselaggregaat omgezet naar waterstoftechnologie: een duurzame oplossing én op dit moment uniek in de wereld.

Initiatiefnemer Groningen Airport Eelde (GAE) werkte nauw samen met New Energy Coalition, Provincie Drenthe, KLM Equipment Services, Hy TrEc2, de Rijks Universiteit Groningen, en Holthausen Clean Technologies om de GPU op waterstof te realiseren. Holthausen heeft een groot aandeel gehad in het ombouwen van de diesel-GPU naar waterstof-GPU. Nu de GPU is gerealiseerd wordt het certificeringsproces gestart, zodat deze zo snel mogelijk ingezet kan worden tijdens de grondafhandeling van vliegtuigen op de noordelijke luchthaven. Zoals blijkt uit een vandaag gepresenteerd onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen, zijn GPU’s verantwoordelijk voor 10% van de totale luchtvaartemissies. Waterstof-GPU’s hebben een significant lagere milieubelasting dan diesel-GPU’s.

De onthulling vond plaats tijdens de Zomerborrel, een evenement dat GAE vandaag organiseerde. De wereldprimeur bracht vele geïnteresseerden naar de luchthaven. Zo’n 140 gasten meldden zich aan voor het evenement, en aanschouwden het moment waarop de GPU werd onthuld. Gedeputeerde Tjisse Stelpstra (Provincie Drenthe) nam de onthulling voor zijn rekening. Hij heeft een belangrijk aandeel gehad in de realisatie van de GPU, en ontving daarom de eerste ‘Hydrogen Valley Airport Ambassador-Award’.

Ook was in de ochtend Sven Kockelmann op de luchthaven aanwezig. Zijn live-uitzending van radioprogramma Sven op 1 presenteerde hij vanaf GAE, waar hij Meiltje de Groot bevroeg naar duurzame luchtvaart in de toekomst, en dus ook naar de GPU op waterstof.

De GPU op waterstof  is een belangrijke ontwikkeling, en een goede stap in de richting van GAE’s duurzame toekomst: de ambitie is om in 2030 de duurzaamste luchthaven van Europa te zijn op het gebied van waterstof.