Zonnepark Groningen Airport Eelde

Uniek, vooruitstrevend en toonaangevend: het grootste zonnepark ter wereld op een gecontroleerde luchthaven ligt op Groningen Airport Eelde. De aanleg van het zonnepark op ons midden terrein is een uniek project. Het is voor het eerst ter wereld dat op deze manier een zonnepark is gerealiseerd.

Op het middenterrein van Groningen Airport Eelde is een zonnepark gerealiseerd door GroenLeven. Het zonnepark ligt tussen start- en taxibaan en het platform. Er zijn in totaal 63.196 zonnepanelen geplaatst, die een totaal vermogen van 21,9 MW leveren. Dit is een equivalent van circa 6.200 huishoudens.

Vergroening van de luchthaven

De aanwezigheid van het zonnepark is een belangrijke stap in de verdere vergroening van de luchthaven. Wij vinden het belangrijk om de laatste ontwikkelingen op dit gebied te volgen en te kijken hoe wij hier een bijdrage aan kunnen leveren. We kijken naar diverse mogelijkheden, zoals bijvoorbeeld het genereren van synthetische kerosine of het faciliteren van het elektrificeren van de kleine luchtvaart in de toekomst. Het zonnepark staat dus niet op zich, maar past in een bredere doelstelling van Groningen Airport Eelde wat betreft verduurzaming.

Het zonnepark op Groningen Airport Eelde is uniek. Mede door het feit dat er zoveel specifieke voorwaarden zijn gesteld aan de realisatie. Immers, een luchthaven heeft met diverse veiligheidseisen te doen. Maar het betekent ook dat het project als voorbeeldfunctie dient voor vele andere locaties en projecten. Denk daarbij aan andere luchthavens, maar bijvoorbeeld ook toepassing in sectoren die, net als een luchthaven, met hoge of bijzondere veiligheidseisen te maken hebben. Bijvoorbeeld de chemische sector.

Overkapte doorgang

Vanaf de terminal is er een overkapte doorgang naar het platform aangelegd. Zodat passagiers droog van en naar hun vliegtuig kunnen lopen. Op het dak van de doorgang zijn zonnepanelen geplaatst. Met de zonnepanelen die op de doorgang worden geplaatst kan Groningen Airport Eelde straks haar eigen stroom opwekken. Hierdoor is de luchthaven zelfvoorzienend in haar elektriciteitsverbruik.

Projectdata


Project
Zonnepark Groningen Airport Eelde

Tijdlijn
02/04/2020

Partners/Stakeholders
GroenLeven

 

63.196 stuks
21,9 MW
6.200 huizen