Op vrijdag 7 oktober 2022 zullen TotalEnergies Marketing Nederland, Groningen Airport Eelde (GAE) en New Energy Coalition aankondigen dat er een intentieovereenkomst is getekend, waarmee zij de intentie uitspreken om een waterstoftankstation (HRS) op het terrein van de luchthaven te realiseren. Dit gebeurt tijdens het Wind meets Gas evenement dat wordt georganiseerd door New Energy Coalition.

Deze HRS gaat zowel de land- als luchtzijde van GAE bedienen, wat inhoudt dat voertuigen op en buiten de luchthaven worden getankt met waterstof, en op termijn ook vliegtuigen. Het maakt een integraal onderdeel uit van het op GAE geplande waterstof ecosysteem.

Duurzaamste luchthaven

Deze intentie sluit aan bij de ambitie van GAE om de duurzaamste luchthaven van Europa te worden op het gebied van waterstof. Dit heeft inmiddels geresulteerd in het feit dat GAE zich de eerste ‘Hydrogen Valley Airport’ van Europa mag noemen en dat er op de luchthaven met vele partners wordt gewerkt aan elektrolyse en het ombouwen van dieselapparatuur naar waterstof.

Patrick Cnubben van New Energy Coalition:

“Het Hydrogen Valley Airport project -en daarmee de realisatie van dit waterstoftankstation- past uitstekend onder de paraplu van ons HEAVENN-project.”

Dit HEAVENN-project wordt door de EU en de Clean Hydrogen Partnership gesteund. Hiermee is Noord-Nederland de eerste Hydrogen Valley van Europa geworden, met als belangrijkste doelstelling het groene waterstof ecosysteem in Noord-Nederland en daarbuiten gestalte te geven.

TotalEnergies Marketing Nederland gaat het waterstoftankstation bouwen en exploiteren. Het zal deel uitmaken van een multi-fuel service station waar men naast H2 ook conventionele brandstoffen kan tanken en snelladen.

Nathalie Baras, Retail Director van TotalEnergies Marketing Nederland:

“Het realiseren van dit waterstoftankstation samen met onze regionale partners als onderdeel van Hydrogen Valley Airport draagt bij aan onze ambitie om schonere en duurzamere mobiliteit in Nederland mogelijk te maken.”

Wind meets Gas evenement

Op 6 en 7 oktober vindt in Groningen het Wind meets Gas evenement plaats. Dit is het evenement in Noord-Nederland over waterstof en offshore energie. Op 7 oktober wordt een side-event op GAE georganiseerd, waar een discussie en talkshow plaatsvindt omtrent waterstof en energie. Hier zullen zowel TotalEnergies Hydrogen Mobility Solutions als GAE in het discussiepanel plaatsnemen.