Evia Aero GmbH en Groningen Airport Eelde (GAE) hebben een intentieverklaring ondertekend. Hierin wordt de intentie uitgesproken om samen te werken aan het mogelijk maken van duurzame regionale luchtvaart.

Het Duitse Evia Aero ontwikkelt een luchtvaartmaatschappij met elektrisch aangedreven vliegtuigen, waarvan een deel van de vloot een waterstofaandrijving heeft. Evia Aero heeft GAE geselecteerd als eerste toekomstige Nederlandse uitvalsbasis.

Meest duurzame luchthaven

Dit voornemen past in de ambitie van GAE om op het gebied van waterstof en elektrisch vliegen een van de duurzaamste luchthavens van Europa te worden. GAE mag zich nu al Europa’s eerste ‘Hydrogen Valley Airport’ noemen, omdat het in het hart van Europa’s eerste officiële ‘Hydrogen Valley’ is gevestigd en veel H2-projecten uitvoert; op de luchthaven wordt samen met partners een innovatieve elektrolyzer ontwikkeld, gekoppeld aan het bestaande zonnepark van 22 MW aan airside. Dieselapparatuur voor gronddiensten wordt momenteel omgebouwd om op waterstof te werken.

Evia Aero versterkt de ontwikkeling van de regionale economie door klanten in staat te stellen betaalbaar, tijdsefficiënt en duurzaam te reizen. Met een nieuwe vliegtuigtechnologie die de grenzen van de luchtvaart verlegt op een schaalbare, duurzame en economisch haalbare manier. Hierbij verbindt Evia Aero Europese regio’s met elkaar. Evia Aero heeft onlangs een intentieverklaring getekend met Cranfield Aerospace Solutions (CAeS) voor de levering van 10 waterstof-brandstofcelconversiekits voor Britten-Norman Islanders toestellen.