NoNOx Filter: samenwerking met VolkerWessels om uitstoot stikstof te verminderen

Op onze luchthaven is de testperiode gestart met de NoNOx filter, een innovatie van VolkerWessels. Voor een periode van een half jaar wordt er op de luchthaven getest met het terugbrengen van de stikstofuitstoot bij de grondafhandeling. Minister Harbers gaf reeds op 13 maart j.l. het startschot van de testperiode door tijdens zijn bezoek aan de luchthaven de NoNOx filter te onthullen.

NoNOx filter

Een NOx-filter een filter dat wordt gebruikt om de uitstoot van schadelijke stikstofemissies (NOx) uit dieselmotoren te verminderen. VolkerWessels heeft een NOx-filter ontwikkeld welke tot 99% van de stikstofuitstoot van zowel stilstaand als mobiel materieel kan reduceren: het NoNOx filter.

Groningen Airport Eelde heeft in samenwerking met VolkerWessels een NoNOx filter laten plaatsen op één van de Ground Power Units (GPU), die wordt gebruikt tijdens de grondafhandeling op de luchthaven. Een GPU wordt ingezet om vliegtuigen aan de grond van elektrische energie te voorzien. Op dit moment worden er voornamelijk diesel-GPU’s ingezet op luchthavens.

Verduurzamen

Ron Frazer van VolkerWessels:
“Het NoNOx-filter leidt de uitlaatgassen van de GPU door een filtermedium dat stikstofoxiden opvangt en omzet in onschadelijke gassen zoals waterdamp. Het filter start bij het opstarten van de GPU en daarna zorgen de uitlaatgassen dat de NoNOx opwarmt, waarna deze automatisch begint met het reduceren van de uitstoot.”

In 2020 is Groningen Airport Eelde gestart met het initiatief NXT Airport met de ambitie om de luchthaven te verduurzamen.

Jonas van Dorp, Manager Commerce & Communication op de luchthaven:

“We zijn erg blij met deze samenwerking, want het sluit perfect aan bij onze duurzame ambities. Door het gebruik van het NoNOx filter kan het huidige materiaal verduurzaamd worden zonder dat deze direct vervangen dient te worden. We testen het filter 6 maanden lang, inclusief de drukke maanden juli en augustus, zodat we goed kunnen meten wat de effecten zijn, ook bij piekbelasting.”

Projectdata


Project
NoNOx filter: samenwerking met VolkerWessels om uitstoot stikstof te verminderen

Tijdlijn
13/03/2023

Partners/Stakeholders
VolkerWessels